ENERJİ DAĞITIM SİSTEMLERİ
Enerji dağıtım sistemleri, OG'den AG'ye dönüşen elektrik enerjisinin abonelere güvenli bir biçimde iletilmesini sağlayan anahtarlama, kontrol ve koruma şalt malzemelerinden oluşan bir sistemdir. Bu sistem içinde AG dağıtım panoları, box panolar (SDK), sayaç panoları ve kat tipi panolar gibi önemli bileşenler bulunmaktadır.
ALÇAK GERİLİM ŞEBEKELERİ
Alçak gerilim şebekeleri, 1 volttan 1000 volta kadar olan gerilim aralığına sahip olan şebekelerdir. Bu şebekeler, dağıtım trafolarından abonelere uzanan elektrik hatlarından oluşur. Alçak gerilim seviyeleri, iletim sırasında oluşan gerilim düşümü ve güç kaybının yüksek olduğu durumlarda genellikle dağıtım şebekelerinde tercih edilir. Türkiye'de aboneler genellikle 220 V ve 380 V alçak gerilim sistemlerini kullanmaktadır.
OG/AG DAĞITIM HATLARI VE TRAFO MERKEZİ ÇALIŞMALARI
- AG Ana Dağıtım ve Kompanzasyon Sistemi İzleme ve Bakımı
Mevcut enerjinin kalitesini yükselterek, kullanıcıya ekonomik bir şekilde ulaştırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Elektrik enerjisi, üretildiği santralden, tüketildiği yüke kadar bir dizi elektrik kaybına neden olabilir. Bu kayıpları en aza indirgemek ve elektrik enerjisini en verimli şekilde kullanmak için yapılan işlemlerden biri kompanzasyon işlemidir. Kompanzasyon, genellikle "İndüktif ve kapasitif etki nedeniyle oluşan voltaj ve akım arasındaki faz kaymasını sıfıra yakın tutma işlemi" olarak tanımlanır.
- Busbar Sistemleri
Busbar sistemleri, sac ve alüminyum gövde içerisinde izole edilmiş baralar aracılığıyla enerjiyi dağıtan bir sistemdir. Bu sistem, özel çıkış üniteleri ile enerjiyi istenilen noktalardan kesintisiz bir şekilde almayı mümkün kılar. Kullanılacak busbar sisteminin akım değeri, eş zamanlılık faktörü, yüklerin güçleri ve gerilim düşümüne bağlı olarak seçilir. Busbar çeşidinin seçimi yapılırken, kuvvet tesisatının yükleri ve bu yüklerin çekeceği akımlar dikkate alınmalıdır.